Inspirasjonen

15 - 20 minutter om dagen, hver dag, i alle år, benyttes til inspirasjon. Vi samles alle sammen og undersøker, lærer om og inspireres av et tema. Det skal være noe for alle, om ikke alltid på samme tid.

Temaet varer som oftest et helt år, men deles opp i undertema hver måned. I 2025 er temaet “Fortellinger”, i 2024 var det “Tid & rom”, og året før “Botanikk”. Vi varierer innholdets fokus og vi varierer arbeidsmåte. Eksempler på undertema for “Fortellinger”: Fortellinger i musikken, Dikt, rim og regler, Skapelsesberetninger, Magi, Norrøn mytologi, Fortellerkunst, Dans og visuelle fortellinger etc.

Det er flere mål med inspirasjonen:

Å danne nye begreper, finne ordene, undersøke sammenhengen og lære om vår verden og oss selv. Det handler om å bringe verden inn til oss, for å føle tilhørighet, lære, kunne formulere, og aller hels forandre, påvirke og bestemme i egen virkelighet.

Å bli inspirert til nye uttrykk, påfyll for egen kreativitet, tema for fellessatsinger, utvide horisont.

Å ha en felles sosial opplevelse, øve kommunikasjon, det å lytte, ta ordet, samhandle og oppleve fellesskap, skape felles opplevelser, referanser og samtaletema.

Å leke og prøve ut, uten at resultatet er viktig, humor og letthet, teste kunst og uttrykksformer vi kanskje ikke benytter ellers, men som noen ganger faktisk blir starten på noe nytt, for den enkelte eller for verkstedet.

Inspirasjonen er forberedt av arbeidslederne og følger fastsatt rytme, det er et avbrekk i hverdagen, men det er arbeidstid og det er viktig. Vi har svært mye kunnskap på huset, både formelt og profesjonelt, men også livserfaring og hobbyer, dette benyttes og bys på, og vi lærer ofte underveis i forberedelsene til temaet.

Vi lytter, leser, dikter, danser, ser på, samtaler, synger, tegner, maler, bygger, lukter og smaker. Vi benytter film, bilder, bøker, google, AI, musikk, instrumenter, mikroskop og kjøkkenredskaper. Noen ganger er det mest forelesning, andre ganger mest praktisk øvelse og alltid er det samtaler rundt det vi opplever.

Arbeidstakernes sommerseminar er som oftest knyttet til årets tema.